Domaine Pujol.
‘Un nouvel ancrage’ of verankerd tussen terroir en traditie

Pujol ligt in de uitgestrekte landerijen rond het vissersdorpje Saint-Frichoux, veilig en wel geborgen in een natuurlijk amfitheater gevormd door de ‘Montagne Noire’ en met uitzicht op de Middelandse zee.

Vandaag staat de 5de generatie aan het roer van dit familiedomein in de Minervois-regio, bekend om zijn temperamentvolle, kruidige, vlezige en fruitgedreven wijnen. Bij het ontstaan van het domein in 1880 waren er 40 wijnbouwers in de regio die ieder rond de 5ha wijngaarden bewerkten. Vandaag zijn er nog 2 en het Domaine Pujol omvat nu meer dan 100ha.

Een paar jaar geleden investeerde een Belgische familie in het domein. De familie Pujol blijft zich wel actief bezig houden met de uitbating ervan. De financiële en kwalitatieve continuïteit zijn dus verzekerd. Er werd besloten om de kaart van de Biologische landbouw te trekken. Op het etiket vind je nog geen bio-label omdat het gebruik van dat label enkele jaren conversie vergt.

Pujol staat voor een mooi gamma aan wijnen van ‘vins de soif’ over ‘vins de répas’ tot wijnen voor de grote gelegenheden. Maar altijd met een prima verhouding tussen prijs en kwaliteit.

 

De wijnen
 

 

Marins d’Eau Douce – Vin de Pays
Dit gamma bestaat uit 3 heerlijke wijnen die men ter plaatse ‘vins de soif’ noemt. Je zou ze evengoed ‘wijnen voor de vrienden’ kunnen noemen. Ze drinken makkelijk weg, zijn licht verteerbaar, ideaal op een terrasje en bij een slaatje of bij je grillades op de BBQ. Een eerlijke fles wijn die je vrienden zeker zullen waarderen op een tuinparty, communie… maar ook op feesten en events en als huiswijn voor de horeca.
De naam Marins d’Eau Douce refereert naar de bemanning van de boten die voeren op de vele kanalen die het gebied doorkruisen. Ze werden schertsend ‘zoetwater-matrozen’ genoemd.
 

  • Blanc: 100% sauvignon – inox
  • Rosé: 40% caladoc, 30% carignan, 30% syrah – pressurage directe
  • Rouge : 40% merlot, 30% carignan, 15% caladoc, 15% cabernet franc- inox

 
Prijs: €6.99 voor elk van de 3 wijnen (nu met 10% korting via het bestelformulier)

 

Minervois AOC – BIO
In het gamma appellatie-wijnen biedt Pujol een mooi palet aan. Er is voor elk wat wils. Er wordt gewerkt met alleen lokale druiven (grenache, syrah, mouvrèdre ea) die in verschillende combinaties, van diverse terroirs en met uiteenlopende vinifiactiemethodes tot stand komen.

Mercredi 12h30
Deze bestaat in rosé (50% syrah, 50% cinsault – pressurage directe) en rood (30% syrah, 30% grenache, 20% carignan, 15% cinsault, 5% mourvèdre). De Rosé is strak en verfrissend. De rode genoot een infuus van zeer rijpe druiven en smaakt heel sappig.

De naam staat voor het uur van de dag op woensdag waarop de kinderen en kleinkinderen zich, stipt op tijd, rond de tafel schaarden. De grootouders stonden er op om wekelijks een gezellige en conviviale maaltijd aan te bieden aan hun kroost. Traditie ten top. Wijnen voor alle gelegenheden.

Prijs: €8.99 voor elk van beide wijnen (nu met 10% korting via het bestelformulier).

 

‘Pointe des Pieds’ en ‘Ailes Imaginaires’
‘Sur La Pointe des Pieds’ is de naam van een witte wijn die met de jaargang 2020 voor de eerste keer op de markt komt. Het is een blend van 70% macabeo en 30% grenache blanc met een rijping van 30 dagen op de fijne lies. De druiven groeien op de koelste terroirs van het domein. De fraîcheur van de wijn en de exotische toetsen van rijpe mango, citrus en passievrucht zorgen ervoor dat je op de tippen van de tenen gaat staan. Lekker bij riviervis, asperges, gevogelte en harde, fruitige kazen.

De wijngaarden voor de rode ‘Les Ailes Imaginaires’ liggen op de hoogst gelegen en droogste percelen waar enkel de noeste druivenrassen gedijen die droogte en wind kunnen trotseren. Voor de kinderen (van alle leeftijd) was deze bergkam de meest avontuurlijke speelplaats. Ze droomden ervan om vleugels te krijgen waarmee ze zich konden laten meevoeren op de stevige wind die over de vallei blies om te eindigen met een veilige landing in zee. ‘Les Ailes Imaginaires’ (80% grenache, 20% syrah) is een wijn die streng en viriel is met zijn dieprode kleur, vlezige aroma’s en krachtige smaak. Onderliggend zorgt het rijpe fruit voor een fluwelige toets. Heeft elke stoer macho immers geen zacht kantje? Drink hem bij rood vlees, grillades, lamsbout, pasta en kazen met gewassen korst.

Prijs: €12.99 voor elk van beide wijnen (nu met 10% korting via het bestelformulier)

 


Cuvée Saint-Fructueux
Deze cuvée ontleent zijn naam aan de patroonheilige van het vissersdorpje Saint-Frichoux en is meteen een bedanking vanwege de wijnboeren voor de vruchtbare oogsten die deze engelbewaarder hen menigmaal schonk. Het is de meest traditionele wijn in het gamma met 80% syrah die zorgt voor vlezige en animale toetsen en 20% grenache die kruidigheid, alcohol en structuur bijbrengt. Een rijping op barriques zorgt voor extra ruggengraat. De wijn wordt pas na 3 jaar kelderrijping op de markt gebracht. Drink hem bij gerijpt vlees, lam met rozemarijn, mediterrane stoofpotten en blauwe kazen. Best vooraf decanteren.

Prijs: €21.99 (nu met 10% korting via het bestelformulier)

Dius A Vol
De naam is lokaal dialect voor ‘Dieu l’a voulu’ (God heeft het zo gewild) en is een bedanking voor het goede einde van de oogst.

De druiventrossen (70% syrah, 30% grenache) voor deze cuvée zijn afkomstig van de oudste percelen met zeer laag rendement. Ze worden manueel geoogst, streng getrieerd en ontritst alvorens te worden gefermenteerd op lage temperatuur. De most wordt regelmatig omgeroerd om kleur en structuur te onttrekken aan het fruit. De wijn rijpt tot 12 maanden op vaten van Franse eik. Gerijpt vlees, everzwijn, ree, haas en lamsbout met look en mediterrane kruiden zullen vereerd zijn met deze wijn. Best vooraf decanteren.

Prijs: €26.99 (nu met 10% korting via het bestelformulier)

Onze winkel is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11 tot 18u voor afhalingen. Bestellen kan ook gewoon via mail op bart@chateauxvini.be of per telefoon 02 466.72.17 (Nathalie of Bart). Of kom gewoon langs, we houden ons aan de Coronaregels (maskers, handgels, afstand…) en mogen altijd enkele wijnen laten proeven.
 
LEVERINGSVOORWAARDEN

  • GRATIS bij bestellingen > € 100 en binnen een straal van 50 km rond Groot-Bijgaarden
  • € 25 voor leveringen < € 100 of buiten een straal van 50 km rond Groot-Bijgaarden

 
Afhaling is uiteraard GRATIS en kan op donderdag, vrijdag of zaterdag van 11 tot 18u of op andere dagen na afspraak (maandag gesloten)

 

bestelformulier